OCTA+ Blog Bekijk alle artikelen

Je elektrische wagen opladen met zonnepanelen, een goed idee?

Je elektrische wagen opladen met zonnepanelen, een goed idee?

Installateurs van zonnepanelen hebben het druk in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2021 verandert de wetgeving en wordt het systeem van de terugdraaiende teller afgeschaft. Hierdoor zal je je installatie minder snel kunnen terugverdienen. Tenzij je zoveel mogelijk zonne-energie zelf verbruikt. In die optiek is het interessant om extra zonnepanelen voor je (toekomstige) e-wagen te voorzien.

Rijden op zonne-energie
Je e-wagen thuis opladen met energie uit je zonnepanelen, dat is pas duurzaam. Bij het opladen stroomt de energie van de zon direct naar je auto, net zoals bij een gewoon huishoudtoestel. En het is veel goedkoper! Dat hadden onze Nederlandse buren snel door: 64% van de elektrische voertuigen rijdt daar al op zonne-energie.

Goed voor je zelfconsumptie
Wist je dat eigenaars van zonnepanelen amper 20 tot 30% van de energie die de zon afgeeft zelf verbruiken? De rest wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Met de nieuwe maatregelen wil de Vlaamse Overheid het zelfverbruik stimuleren. Als je in 2021 je nieuwe installatie even snel wil terugverdienen als nu, dan moet je zo’n 50% van de opgewekte energie onmiddellijk gebruiken.  Je e-wagen thuis opladen op het ogenblik dat de zon schijnt is dus een goede oplossing.

Denk vooruit
Nu nog geen interesse in een e-wagen? Weet  dat de aankoopprijzen in de toekomst blijven dalen en het netwerk van oplaadpunten zich steeds verder uitbreidt, onder andere dankzij ons zusterbedrijf Blue Corner. Dus binnen 5 of 10 jaar kies je misschien wél voor elektrisch rijden. Bedenk dat een zonnepaneleninstallatie zo’n 20 à 25 jaar meegaat. Dan overweeg je toch beter om dit nu al te voorzien in je installatie. Je investeringskost ligt dan wel hoger, maar later aanpassen zal je meer centen kosten.

Je installatie voorzien op een e-wagen
Een elektrische wagen verbruikt gemiddeld 2000 à 3000 kWh per jaar aan oplaadbeurten. Hoeveel zonnepanelen je hiervoor precies nodig hebt, hangt af van verschillende  factoren. Van welk type auto je hebt en hoeveel kilometer per dag je aflegt. Of van welke rijstijl je hanteert. Als je een laadpaal op het werk ter beschikking hebt, dan heb je thuis minder zonnepanelen nodig. Doe je veel aan thuiswerk, dan leg je je e-wagen bij voorkeur overdag aan de stroom om het maximum aan energie uit je zonnepanelen te halen. Dit heeft ook weer invloed op de berekening van het aantal fotovoltaïsche panelen. Let wel: je woning moet beschikken over een driefasige elektriciteitsaansluiting met een AC- vermogen van 10 kW om voldoende zonne-energie voor je wagen te kunnen produceren. Vraag raad aan je installateur.
Als je enkel ’s avonds of ’s nachts kunt opladen, betaal je het nettarief. Tenzij je meteen een thuisbatterij laat installeren die de zonne-energie overdag opslaat om ze op een later tijdstip te gebruiken.

Lees hier meer over de nieuwe wetgeving op zonnepanelen.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit