OCTA+ Blog Bekijk alle artikelen

Vertrek je op vakantie? Laat je huis energievriendelijk achter

Vertrek je op vakantie? Laat je huis energievriendelijk achter

Je kan thuis heel wat energie besparen terwijl je op reis bent. Met deze besparingstips kan je met een gerust gemoed op vakantie vertrekken.

  1. Zet je verwarmingstoestel op zomerstand of verlaag je thermostaat tot 16°C. Zo kan je tot 10 à 15% energie besparen. Laat wel de thermostatische kranen openstaan, om te vermijden dat ze vastlopen.
  2. Sluit de toevoer van de boiler af, ook in de keuken. Warm water heb je niet nodig, nu je van huis weg bent.
  3. Draai de hoofdkraan van het gas toe en laat je huis safe achter.
  4. De elektriciteit sluit je best niet af. Zo blijven je alarm, pompen of timers werken tijdens je afwezigheid.
  5. Trek wel de stekker uit van je elektrische toestellen, zoals tv, modem, computer, spelconsoles, wifi. Denk ook aan sluipverbruikers zoals opladers van je elektrische tandenborstel, kruimeldief, gsm…
  6. Ben je lang weg? Haal je koelkast leeg en trek de stekker uit. Laat ze op een kier om schimmelvorming te voorkomen. Bij een korte vakantie kan je alle bederfbare producten verwijderen en je koelkast vullen met waterflessen of lege plastiekdozen. Een volle koelkast verbruikt minder dan een lege.
  7. Installeer timers met spaarlampen en buitenlampen met een bewegingsmelder om inbrekers af te schrikken

Tot slot is het altijd handig om een sleutel af te geven bij een goede bekende. Die kan een oogje in het zeil houden, terwijl jij je batterijen weer helemaal oplaadt.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit